Odzvonilo tmavým fasádam?

Sýte farby sú trendom, ktorý predstavuje pre výrobcov materiálov skutočnú výzvu, a to spojiť farebné predstavy architekta, dizajnéra či investora s vysokými požiadavkami na efektívnosť a kvalitu materiálu s dlhou životnosťou. Kto z nás nemá skúsenosť s prehrievaním pri tmavom oblečení, autách alebo náteroch? Takisto investori a architekti s predstavou o sýtych farbách na fasáde majú obmedzené možnosti. A to predovšetkým v prípadoch, ak ich chcú použiť na kontaktné zateplenie.


Prečo je to tak?

Tmavé odtiene priťahujú veľa slnečného žiarenia, čo spôsobuje nežiaduce prehrievanie povrchu. Farby sa zvyknú označovať súčiniteľom svetelnej odrazivosti HBW, ktorý hovorí, koľko % svetelnej energie odrazí daný povrch. Pre lepšiu predstavivosť, biela farba má hodnotu HBW 100, čo znamená, že odrazí 100 % svetla. Naopak čierna farba pohltí všetko svetlo a tak má hodnotu odrazivosti 0. Pohltené slnečné žiarenie tak vytvára teplo na povrchu. Veď stačí sa v horúci letný deň chytiť asfaltu, tmavého zábradlia, čierneho auta alebo strechy. Teplota môže dosiahnuť až 90 °C. Tepelný izolant chráni dom, aby teplo neunikalo von. Na druhej strane však bráni slnečnej energii, aby prechádzala dnu. A tak v tenkej cca 5 mm vrstve na povrchu dochádza k prehrievaniu a nárastu teploty, dôsledkom čoho môže dôjsť k poškodeniu omietky a k vzniku trhlín. Preto na kontaktne zateplené fasády môžete používať iba obmedzené odtiene a to zväčša s hodnotou HBW viac ako 25. 


Vedia si s týmto problémom poradiť výrobcovia?

Pomocnú ruku podali výrobcovia pigmentov a priniesli na trh špeciálne "cool" pigmenty, ktoré absorbujú oveľa menej slnečného žiarenia a ich povrch je chladnejší. A ako to dokázali? Slnečné žiarenie pozostáva z viacerých zložiek. Okom vnímame len viditeľnú časť svetla. Výrobcov ale zaujímala hlavne infračervená zložka, ktorá vytvára teplo. Po niekoľkoročnom výskume sa im podarilo vytvoriť také pigmenty, ktoré dokážu odrážať viac slnečnej energie, a to hlavne jeho tepelnú zložku.




Potom to už bol len krôčik k aplikácii pigmentov na trhu

Pigmenty novej generácie sú použité aj vo fasádnych omietkach a farbách Baumit. Pre lepšiu orientáciu sa začali farebné odtiene označovať súčiniteľom TSR, ktorý nahradil pôvodný HBW. TSR je súčiniteľ celkovej slnečnej odrazivosti, ktorý charakterizuje schopnosť fasády odrážať všetky zložky slnečného žiarenia. Štúdie a skúsenosti ukázali, že použitím cool pigmentov môžete dosiahnuť na povrchu nižšiu teplotu aj viac ako o 10 °C. To má vplyv aj na teplotu okolitého vzduchu, ktorý nie je tak prehrievaný vyžarujúcim teplom.




Čierna fasáda?

Pri výbere farby na dom sa teraz ľahko zorientujete. Pre zateplené fasády platia jednoduché pravidlá. Na bežné zateplenie môžete použiť všetky farebné odtiene s TSR viac ako 25 bez akéhokoľvek obmedzenia.
Ale čo s tmavšími odtieňmi? Ani tam sa nemusíte v dizajne obmedzovať. Len musíte rátať s vyššími nákladmi na správny výber materiálu a realizáciu. Ani v tomto prípade nehrá rolu izolant. Môžete použiť minerálnu vlnu, aj polystyrén. Akurát musíte na izolante zrealizovať zdvojenú výstužnú vrstvu pomocou flexibilnej lepiacej stierky alebo použiť jednu vrstvu so špeciálnou disperznou stierkou vystuženou vláknami. V tomto prípade získate ako bonus aj fasádu odolnejšiu voči mechanickému poškodeniu.

Vzorkovník Baumit Life prináša až 888 farebných odtieňov pre rozmanité a individuálne stvárnenie fasády. Najsýtejšie odtiene sú dostupné ako fasádna omietka Baumit StyleTop a fasádna farba Baumit PuraColor.

Vyberte si farbu, aká sa vám len páči!



Váš Baumit tím

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Nová farba na brizolit

Najkrajšie fasády opäť aj zo Slovenska

Dlhodobo čistá fasáda s ochranou proti tvorbe rias